Bölüm Tanıtımı

22.05.2008 tarih ve 5765 sayılı yasa ile kurulan Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi bünyesinde Coğrafya Bölümü’nün açılması Yüksek Öğretim Kurulu tarafından uygun görülmüş, 05.03.2015 tarihli Yüksek Öğretim Genel Kurul toplantısı kararınca ise bölüme öğrenci alınması kararlaştırılmıştır. Bölümümüz, gelişmiş ülkelerdeki Coğrafya bölümlerinde olduğu gibi çok disiplinli akademik bir yapıya sahiptir. Bu suretle Coğrafya Bölümü öğrencilerinin modern, entellektüel ve bilimsel coğrafi bilgi birikimine ve becerisine sahip olmaları yanı sıra  sayısal düşünme yeteneğine sahip olmaları hedeflenmektedir. Bölümümüz akademik kadrosunda 2 Doçent, 3 Dr. Öğr. Üyesi ve 2 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır.
Coğrafya Bölümünün temel amacı, üniversite öğretimi de dahil olmak üzere birçok alanda çalışabilecek Coğrafya Lisans adayları için iyi dengelenmiş bir Coğrafya programı vermektir. Coğrafya, insanlık tarihi boyunca insanların yaşamlarını sürdürebilmek için doğal yaşam çevrelerini anlamaya ve onu en iyi şekilde kullanmaya yönelik gereksinimleri nedeniyle, düşünsel alanda en çok ilgi duyulan konulardan birisi olmuştur. Günümüzde ise sadece insanların nerede ve nasıl yaşamış veya yaşıyor oldukları veya yerkürenin doğal özelliklerinin neler olduğu konusunda belleğe dayalı ve tanımsal içerikli bilgiler aktaran bir disiplin olmaktan çıkarak, insanların yaşam ortamları ve doğa ile olan ilişkilerinden kaynaklanan sorunlarına çözümler arayan ve bütünsellik kavramı kapsamında nitel ve nicel bilgiler üreten bilimsel bir disiplin olma özelliği kazanmıştır. Bu bağlamda coğrafya eğitiminin ve araştırmalarının ilgi alanları Beşerî Coğrafya, Fiziki Coğrafya, Ülkeler Coğrafyası gibi geleneksel coğrafya alanları yanı sıra, Çevresel Coğrafya, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Siyasi ve Ekonomik Coğrafya, Uzaktan Algılama, Kentsel ve Bölgesel Planlama gibi konular etrafında da odaklanmaya başlamıştır.

 
Kuruluş : 22.05.2008 tarih ve 5765 sayılı yasa ile kurulan Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi bünyesinde Coğrafya Bölümü’nün açılması Yüksek Öğretim Kurulu tarafından uygun görülmüş, 05.03.2015 tarihli Yüksek Öğretim Genel Kurul toplantısı kararınca ise bölüme öğrenci alınması kararlaştırılmıştır.
Kazanılan Derece : Programı başarıyla bitiren öğrenciler "Coğrafyacı" ünvanını alır.
Derecenin Düzeyi  : Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları : Öğrencilerin Coğrafya Bölümüne kayıt yaptırabilmesi için lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)'den yeterli puanı almış olması gerekmektedir.
Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar : Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki içindeki çeçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" kapsamında gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları : Coğrafya bölümünden lisans diploması almak için müfredattaki bütün dersleri en az 50 not ortalaması ile geçmiş olmak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.00 olması gerekmektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri  : Mezunlarımız; Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kamu eğitim kurumlarında, özel okul ve kolejlerde Coğrafya Öğretmeni ve Coğrafyacı olarak çalışabileceklerdir. Ayrıca ülkemizde birçok Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama yazılım şirketlerinde Coğrafya Bölümü mezunları staj yapabilmekte ve istihdam edilebilmektedir. Coğrafya Bölümü öğrencileri aşağıdaki kamu kurumları ve özel kuruluşlarda istihdam edilebilmekte ve uygulama olanağı bulabilmektedir: Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, İlgili Bakanlıklar, Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet Su İşleri, Türkiye İstatistik Kurumu.
Üst Derece Programlarına Geçiş : Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme : Sınavlar; ara sınav, mazeret sınavı, yarıyıl/yıl sonu sınavları, tek ders sınavı, staj sonu sınavı ve muafiyet sınavlarından oluşur. Bu sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı, hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. Yarıyıl/yıl sonu sınavları, ait oldukları yarıyıl/yıl sonlarında yapılır. Açılan dersler için en az bir ara sınav yapılır. Öğrencilerin girdikleri sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Ders geçme notu 100 üzerinden en az 50’dir. Bu not; ara sınav notunun % 40’ı ile yarıyıl/yıl sonu sınavı veya bütünleme sınav notunun % 60’ının toplamıdır.
Mezuniyet Koşulları : Mezun olabilmek için genel not ortalaması en az 2,00’dır. Diplomalar hazırlanıncaya kadar, öğrenciye diplomasını alırken iade etmek üzere geçici mezuniyet belgesi verilir. Üniversiteyi bitirenlere ayrıca, öğrenimlerindeki başarı derecesini, devam ettikleri programı, gösteren bir öğrenim belgesi (transkript) verilir.
Çalışma Şekli  : Tam zamanlı
Bölüm Olanakları : Bölüm modern donanımlı dersliklere sahiptir.